Het is eindelijk zover. In deze blog deel ik met jullie hoe ik mijn roomdivider maakte. Het is al een paar maanden geleden dat ik ermee aan de slag ging. Het feit dat hij er nog steeds staat (lees: veel van mijn projecten worden binnen twee maanden vervangen door iets anders), geeft natuurlijk ook aan dat ik verliefd ben geworden op dit woonitem.
Roomdividers zijn best een trend. Zeker in slaapkamers zie je ze vaak opduiken, zodat je vanuit je bed niet rechtstreeks je kledingkast inkijkt. Of een openhaard als roomdivider. Knus en sfeervol, vind je ook niet? Als je hem tussen je keuken en woonkamer plaatst, kun je vanuit meerdere ruimtes ervan genieten. Een droom van mij.
Maar ik wijk af. Want eigenlijk wilde ik toe naar de vraag: Waarom zien we steeds meer roomdividers? Bij het kopen van een huis zijn we op zoek naar ruimte en licht. Heel erg mooi. En veel ruimte is praktisch. Er schuilt alleen een nadeel achter. Want wat doe je met die grote open ruimte? Hoe maak je die gezellig? Een roomdivider kan de oplossing zijn.
Dit was ook de reden dat ik aan de slag ging. Tussen de keuken en de woonkamer heb ik namelijk zo’n open ruimte. Als jijzelf ook aan de slag gaat, is het belangrijk dat je weet wat je zoekt. Wil je een meer privacy? Dan moet de roomdivider dicht zijn. Maar let op, het beïnvloedt de lichtinval in huis. Wil je het licht behouden? Dan moet hij open zijn.
Mijn doel was duidelijk: De roomdivider moest zowel dicht als open zijn. Dicht; omdat ik de grote ruimte in huis wilde doorbreken en het huiselijke gevoel wilde vergroten. Open; omdat ik de lichtinval in huis wilde behouden en niet per se op zoek was naar extra privacy.
Nu kon ik aan de slag! Hieronder deel ik de werkbeschrijving.
Benodigdheden:
4x Vuren balk 4x4 cm (minimaal de lengte van je plafond, zie stap 1)
10x Vuren balk 4x4 cm (jouw gekozen lengte bij stap 2)
2x Triplex 4mm (maat is afhankelijk van stap 4 of 5)
Schroeven (minimaal lengte 50)
Schroeven en pluggen (minimaal lengte 100) (zie stap 8)
Optioneel:
Schroeven (maximaal lengte 30) (zie stap 5)
IJzeren hoekjes (zie stap 5)
Gereedschap:
Schroefboormachine
Schuurmachine of grof schuurpapier
Rolmaat
Potlood
Waterpas
Frees zaag (optioneel) (zie stap 5)
Stap 1:
Meet de hoogte van je plafond. In mijn geval is dat 260 cm. Ik heb daarom 4 lange balken nodig van 260 cm. Zaag de lengtes op jouw maat.
Stap 2:
Ik heb 10 tussenbalken nodig. Hoe lang die zijn, is afhankelijk van de breedte die jij wenst per paneel. Ik heb gekozen voor twee panelen van elk 88 cm breed. Omdat de houten (staande) balken links en rechts allebei 4 cm in beslag nemen (de balken zijn immers 4 cm breed), heb ik als tussenmaat 88-4-4=80 cm nodig. Als jij je paneel breder of juist smaller wilt, kies je hier een andere maat. Zaag de 10 tussenbalken op maat.
Stap 3:
De roomdivider heeft 4 vlakken. Ik heb de berekening als volgt gedaan: Elk vlak is 2/7de deel van de totale lengte. Behalve het bovenste vlak, dat is 1/7de deel van de lengte. Zie de volgende tekening:
Let op, de maten op de tekening zijn van een plafond van 260 cm hoog. De maten die jij gebruikt, zijn afhankelijk van de hoogte van jouw plafond. Gebruik bovenstaande foto en vul daar je eigen maten in.
Stap 4:
Het dichte paneel is nu aan de beurt. Deze heb ik gezaagd uit een standaard triplex plaat van 4 mm dik. De breedte van het paneel is 80 cm of de door jou gekozen breedte (zie stap 2). De hoogte van het paneel is 67 cm. Aan deze hoogte kom ik omdat mijn plafond 260 cm hoog is. Dat zal voor jou anders zijn. Hoe bereken jij de hoogte?
Neem het getal dat je bij II hebt ingevuld op de werktekening. Trek van dit getal 2x4 cm af. (Dat is de dikte van de balk die erboven zit en die eronder zit).
Je weet nu de breedte en de hoogte van de plaat. Zaag deze op maat. Doe dat 2x, want je bent twee panelen aan het maken.
Let op, als je stap 5 als optie toevoegt, heb je andere maten nodig. Lees daarom eerst stap 5 en ga daarna pas zagen.
Stap 5 (extra optie):
De plaat hout die je bij stap 4 gezaagd hebt, komt nu precies tussen de twee balken in te zitten en maak je vast met ijzeren hoekjes (zie stap 6). Maar er is een extra optie: Ik heb ervoor gekozen de balken in te frezen, zodat ik de plaat in de balk kan schuiven. Zie de volgende tekening:
Heb jij een frees zaag? Dan ga je 4 korte balken 0,5 cm infrezen. Die balken zijn voor plek A en B op de eerste werktekening.
De hoogte van je plaat verandert nu ook, omdat de plaat een stukje in de balk schuift. Je neemt het ingevulde getal voor de hoogte van de plaat (zie einde stap 4) en telt daar 2x 0,5 cm bij op (zover gaat de plaat in het hout). Zaag nu de twee platen in de juiste maat.
Stap 6:
Bevestig alle onderdelen met schroeven aan elkaar. Werk per paneel. Op de werktekening die jij hebt ingevuld staat precies hoe hoog elke balk moet. Als je de balken A en B gefreesd hebt, schuif je de plaat er tussenin. Heb je dat niet gedaan, dan maak je de plaat met ijzeren hoekjes vast. Voor het bevestigen van de ijzeren hoekjes gebruik je kortere schroeven.
Stap 7:
De panelen kunnen geschuurd en geverfd worden in een kleur naar keuze. Ik heb gekozen voor de kleur RAL 9005. Ik heb Histor grondverf op waterbasis laten mengen in deze kleur. Daarna heb ik het paneel afgelakt met deze kleur met de lak mat van Histor The Color Collection.
Stap 8:
Na het drogen van de panelen, kun je de panelen aan elkaar maken. Ik heb hiervoor de lange schroeven gebruikt. Als de panelen aan elkaar zitten, kan je ze aan de muur maken. Gebruik hiervoor de extra lange schroeven en eventueel pluggen.
Veel klusplezier!
Creatieve groet, Karin